Ο Αντώνης Σουσάμογλου υπογράφει το άλμπουμ «Πρόσωπα Φωτισμένα Από Λάπτοπ», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ο Απόστολος Κίτσος, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Φώτης Σιώτας και ο ίδιος ο δημιουργός.

Δώδεκα τραγούδια σαν μονόλογοι, σαν πρωταγωνιστές που δεν καταφέρνουν να συναντηθούν. Αν υπάρχει ένα κοινό μοτίβο που να συνδέει αυτά τα τραγούδια, αυτό είναι η θρυμματισμένη επικοινωνία. Μπλεγμένα καλώδια, αναπάντητα μηνύματα, καρτ-ποστάλ που αγωνιούν για τα κρυμμένα νοήματα πίσω από τις λέξεις.

Αυτός ο δίσκος πήρε σάρκα και οστά κυρίως μέσα στην περίοδο των lockdowns, αλλά δεν είναι αποκλειστικά ένας δίσκος απομόνωσης. Περιέχει τραγούδια διαδικτυακού ρομαντισμού και τραγούδια για το μεγάλωμα οικογένειας. Τραγούδια που ο Αντώνης Σουσάμογλου έγραψε σε ταξίδια, τραγούδια ξεχασμένα σε φοιτητικά σημειωματάρια, στιγμές ασφυξίας και φωτεινές χαραμάδες αισιοδοξίας.

Στο κλίμα του άλμπουμ μας έβαλαν δύο singles, το «Καρναβάλι» με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη και το «Οξυγόνο», με ερμηνευτή τον Φώτη Σιώτα, που κέρδισαν τις εντυπώσεις και θετικές κριτικές.

Ο Αντώνης Σουσάμογλου θυμάται τη διαδικασία της ηχογράφησης: «Ανυπομονησία. Περπατάω μηχανικά πάνω κάτω στο στούντιο. Να ακούσω μια ακόμα φορά τα τύμπανα, να ελέγξω τη χροιά της φωνής, να δω αν τα έγχορδα έχουν το σωστό βάθος. Μήπως οι χθεσινές μου διορθώσεις ήταν μάταιες; μάλλον ναι.

Και ξαφνικά, έφτασε η ώρα. Συγυρίζω τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ανοίξουν οι πόρτες και καλωσορίσω τους καλεσμένους. Και πάλι ανυπομονησία, χαρά, αγωνία. Λίγο πιο περήφανος, λίγο πιο ευάλωτος, πιο γυμνός, πιο απελευθερωμένος.

Κάθε φορά που κάποιος τραγουδάει ένα τραγούδι μου νιώθω πως δένεται για πάντα με ένα κομμάτι του εαυτού μου. Σ’ αυτή τη διαδρομή συναντήθηκα ξανά με παλιούς φίλους και γνώρισα καινούριους.

Φώτη, Θοδωρή, Απόστολε, Πάνο, σας ευχαριστώ που με κάνατε να ακούγομαι πιο συναρπαστικός».

Θοδωρής Βουτσικάκης «Όσο γνωρίζω τον Αντώνη (Σουσάμογλου), νιώθω ότι πλουτίζω από την πλατιά του καλλιτεχνική ματιά. Χαίρομαι που η ερμηνεία αυτή θα αποτελέσει μια ψηφίδα στο νέο, πλούσιο σε αισθήματα δημιουργικό του εγχείρημα».

Απόστολος Κίτσος «Τα πρόσωπα φωτισμένα από λάπτοπ είναι η μελαγχολία, τα blues που ψέλνει η ψυχή μας όλες εκείνες τις νύχτες που ο κόσμος δε μας χωράει. Χαίρομαι πολύ που είμαι ένα κομμάτι τους, γιατί αν τύχει και τα ακούσεις τις νύχτες αυτές, ίσως νιώσεις λιγότερο μόνος».

Πάνος Μουζουράκης «Σουσάμογλου και Ταλέντου γωνία θα το βρεις, δεν μπορείς να το χάσεις. Μια επιγραφή νέον τρεμοπαίζει την λέξη MOTEL στο ρυθμό μιας ραγισμένης καρδιάς, το μη γειωμένο ρεύμα ακούγεται σαν να στέλνει σήματα Μορς σε κάποια χαμένη αγάπη και από κάτω ακριβώς, το βέλος του έρωτα που κάποτε διαπέρασε την καρδιά σου, τώρα απλά έχει κρεμαστεί από κάτι σκουριασμένες βίδες, υποδεικνύοντας την είσοδο στο πανδοχείο των πληγωμένων εγωισμών».

Φώτης Σιώτας «Για να βρω τον τρόπο να προσεγγίσω την πολύτιμη τραγουδοποιία του Αντώνη Σουσάμογλου, έπρεπε να ξανοιχτώ έξω από τις ερμηνευτικές ευκολίες μου με ευαισθησία και γενναιότητα. Ένα δύσκολο και ταυτόχρονα γοητευτικό ταξίδι, μέσα απ’ το παιχνίδι που έστησε ο Αντώνης με κουβέντες, πρόβες και ηχογραφήσεις. Αντώνη σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη».

Βρείτε το «Πρόσωπα Φωτισμένα Από Λάπτοπ» στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:

https://bfan.link/prosopa-fotismena-apo-laptop

Δείτε την YouTube playlist:

racklist Ήλιε Mου Mικρέ (Φώτης Σιώτας, Θοδωρής Βουτσικάκης) Οξυγόνο (Φώτης Σιώτας) Πρόσωπα Φωτισμένα Από Λάπτοπ (Απόστολος Κίτσος) Ερωτική Άσκηση Για Έναν (Αντώνης Σουσάμογλου) Julianna (Θοδωρής Βουτσικάκης) Πανδοχείο Για Πληγωμένους Εγωισμούς (Πάνος Μουζουράκης) Carte Postale (Φώτης Σιώτας) Ρέκβιεμ Απ’ Το Μέλλον (Φώτης Σιώτας) Πυροτεχνήματα (Αντώνης Σουσάμογλου) Φινάλε (Απόστολος Κίτσος) Το Καρναβάλι – 2023 version (Θοδωρής Βουτσικάκης) Στη Μυστική Μου Ζωή (Αντώνης Σουσάμογλου)

Μουσική, στίχοι, ενορχήστρωση: Αντώνης Σουσάμογλου Φωτογραφία εξωφύλλου: Νάντια Ζέζιου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος Τριανταφυλλάκος (backpacker.gr)