Μία παραδοσιακή συνταγή με μοντέρνες νότες από τον Σταύρο Βαρθαλίτη

Θα φωνάξετε τους φίλους σας στο σπίτι και δεν έχετε ιδέα τι γλυκό να τους ετοιμάσετε; Αν θέλετε να τους εντυπωσιάσετε με τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες, δοκιμάστε να φτιάξετε κανταΐφι ταψιού με φιστίκι Αιγίνης.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τη συνταγή που είχε ετοιμάσει ο Σταύρος Βαρθαλίτης για τους τηλεθεατές της εκπομπής breakfast@star και σας την παρουσιάζουμε.

Κανταΐφι ταψιού με φιστίκι Αιγίνης Υλικά:

Για το κανταΐφι:

● 500 γρ. Φύλλο κανταΐφι νωπό, σε θερμοκρασία δωματίου ● 600 γρ. Φιστίκι Αιγίνης ωμό, ανάλατο ● 100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική ● 80 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ● 1/3 της κούπας από το Σιρόπι της συνταγής ● 1 κ.σ. Βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι:

● 600 γρ. Ζάχαρη ● 350 γρ. Νερό ● 4 κ.σ. Μέλι ● 1 κ.σ. Χυμό από λεμόνι ● 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

● Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. ● Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. ● Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και βράζουμε για ακόμα 1 λεπτό. ● Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει. ● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 110°C. ● Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ τμηματικά τα φιστίκια, τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν ελαφρώς και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. ● Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, 1/3 της κούπας από το κρύο σιρόπι, φοράμε γάντια και τρίβουμε ελαφρώς τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, ώστε να ομογενοποιηθούν. (Δεν πιέζουμε πολύ το μείγμα για να μην βγάλουν τα φιστίκια τα έλαιά τους). ● Αλείφουμε με το βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί φούρνου 30 εκ. και στρώνουμε στη βάση του μισή ποσότητα από το φύλλο καταΐφι. ● Πατάμε τα στρωμένα φύλλα από πάνω με τις παλάμες μας, ώστε να γίνει επίπεδη η επιφάνειά τους και απλώνουμε το μείγμα με τα φιστίκια, ώστε να την καλύψουμε. ● Προσθέτουμε σε ένα μπολ κρύο νερό, βουτάμε το πίσω μέρος από ένα μεγάλο κουτάλι και πιέζουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. ● Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε, ώστε να την καλύψουμε και πατάμε ξανά με τις παλάμες την επιφάνεια των φύλλων, να κολλήσουν με τη γέμιση και να γίνει επίπεδη. ● Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε επάνω στην επιφάνεια των φύλλων ένα μικρότερο στρογγυλό ταψί με βάρος, ώστε να φύγει όσος αέρας έχει μείνει ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων. ● Μεταφέρουμε για 60 λεπτά το ταψί στο ψυγείο . ● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 80 λεπτά. ● Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το τοποθετούμε στον πάγκο και το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι που έχουμε κρατήσει. ● Το μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο για 20 λεπτά. ● Το αφήνουμε σκεπασμένο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4ώρες. ● Σερβίρουμε σε κομμάτια.